Vilken inriktning ska du välja?

Home / Vilken inriktning ska du välja?

Vilken inriktning ska du välja?

Står du inför beslutet att välja inriktning till gymnasiet? Oroa dig inte, det behöver inte vara krångligt och det finns massor av hjälp att få. Tror du att Hantverksprogrammet är något för dig eller lutar du mer åt naturvetenskapliga ämnen?  Gillar du idrott är förslaget att söka till St Mikaelsskolan och Mora Idrottsgymnasium. Det kan ibland kännas överväldigande att välja inriktning och många känner sig tyngda av tanken att behöva göra ett val som för evigt definierar deras yrkeskarriär, så är det dock inte. Börja med att sätta dig ned och skriva en lista över saker som du tycker om att göra, tänk inte på specifika yrken utan fokusera mer på dina intressen.

När du väljer inriktning är det viktigt att du väljer något som du tycker är intressant och som inspirerar dig. Det kommer vara extra viktigt de dagar som du inte känner för att plugga och hellre går till den svala biosalongen och slår ihjäl några timmar. Planerar du söka utbildningar inom ekonomi efter studenten, ja då är det en god idé att läsa en gymnasieutbildning med kurser i matematik. Om du vill få hjälp på traven kan du göra något av de test som finns tillgängliga på nätet. De är utformade för att hjälpa dig att veta vilket program som skulle kunna passa dig. Testerna består ofta av öppna frågor som vägleder dig och gör dina alternativ färre. Du kan exempelvis bli tillfrågad om du vill arbeta med barn eller inte.

Inriktning på gymnasiet

Försök att tänka långsiktigt när du väljer din inriktning. Om du tycker det är svårt att tänka på framtiden och att inget yrkesval direkt utmärker sig kan du istället skifta ditt fokus på nutiden. Vad sysslar du med på fritiden och om du fick välja själv, vilken typ av vardag skulle du ha? Några föredrar till exempel att arbeta ensamma och självständigt medan andra trivs bättre i grupp. Gillar du att leda människor eller tycker du om att få klara besked från en chef eller ledning? Kom ihåg att ditt val inte är för livet, ibland förändras man när man blir äldre och väljer nya inriktningar.

Inriktning på gymnasiet är valet som kan väcka känslor